Geslacht/voortplanting

Geslacht:

Mannetje: Bij een mannetje zitten de geslachtsdelen verder van elkaar vandaan en is de geurklier duidelijk aanwezig (op de foto bovenaan bij mijn hand). Ook is het mannelijk geslachtsdeel duidelijk te zien, ook aan de bovenkant/zijkant (zie foto 2) van de hamster is dit te zien, hij heeft dan meer een punt kont dan vrouwtjes.

 

Vrouwtje: Bij een vrouwtje zitten de geslachtsdelen dichter op elkaar en is de geurklier minder zichtbaar. Vrouwtjes hebben van bovenaf gezien een ronder kontje.

Bij jonge russische dwerghamsters kijken wij altijd rond dag 8/9 naar het geslacht, dan zijn ze namelijk nog kaal op de buik en kan je makkelijk zien of het een vrouwtje of een mannetje is (bij de vrouwtjes zijn de tepeltjes duidelijk zichtbaar).

Dit is een foto van het H nestje, hier waren ze 8 dagen oud en is duidelijk bij het blauw wildkleurtje haar tepeltjes te zien.

Voortplanting:

Russische dwerghamsters zijn met week 5/6 al geslachtsrijp maar dit is nog veel te jong om een nestje te krijgen dus wij koppelen pas als het vrouwtje ong. 3 maanden is en op goed gewicht. Het koppelen gaat meestal goed maar het kan ook goed fout gaan dus blijf er een tijdje bij als je ze gekoppeld hebt. Een vrouwtje is maar 19 dagen zwanger, de laatste week kan je  dat pas merken in het gewicht en de laatste paar dagen zie je echt dat ze dikker wordt. Ook kan haar gedrag veranderen. Wij zorgen altijd dat het hok verschoond is voordat ze gaat bevallen, wij doen dit meestal een paar dagen van te voren. Ook zorgen wij dat het mannetje weg is als ze bevalt want anders wordt ze meteen weer gedekt. De bevalling duurt niet zo lang, als je piepjes hoort dan zijn ze geboren. Het vrouwtje maakt alles goed schoon en je ziet er meestal niks meer van. Bloed trekt namelijk in het wild roofdieren aan.

De baby’s worden kaal geboren met de oogjes dicht. Je ziet bij de zwartoogjes al wel een zwart stipje, bij de roodoogjes zie je dat niet. Bij de 2e foto bovenaan ligt er een roodoogje.

Als ze donker van kleur worden zie je bij dag 2 al dat het kontje gaat verkleuren.

Op deze pagina kunt u foto's zien vanaf de geboorte:  Klik hier

Het gewicht van Lizzy toen ze zwanger was:

Lizzy was in totaal heel veel aangekomen en ze kreeg 7 kleintjes. Aan het gewicht kan je niet altijd zien hoeveel er komen, Misty was bijvoorbeeld maar 7 gram aangekomen en kreeg er 5. Lizzy haar eerste nestje was ze 8 gram aangekomen en kreeg ze er 2. Fay was met haar tweede nestje 26 gram aangekomen en kreeg er 1. Dus het verschilt heel erg per hamster vrouwtje.

Heeft u nog vragen? Deze kunt u gerust stellen in het contact formulier. Of door een mailtje te sturen naar; m1m@hetnet.nl